Het berekenen van de bijtelling voor meerdere auto’s van een Directeur-Grootaandeelhouder (DGA) kan enigszins ingewikkeld zijn. Het hangt af van het aantal auto’s dat de DGA tot zijn beschikking heeft en hoe deze worden gebruikt. U moet in gedachten houden dat de Belastingdienst voor elke auto een aparte bijtelling kan berekenen. Voor de berekening van de bijtelling gelden verschillende percentages afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Deze percentages kunnen variëren van 4% voor volledig elektrische auto’s tot 22% voor auto’s met een hogere CO2-uitstoot. U moet deze percentages toepassen op de cataloguswaarde van de auto om de jaarlijkse bijtelling te berekenen. Vervolgens moet u deze bijtelling vermenigvuldigen met het tarief van de inkomstenbelasting om te bepalen hoeveel belasting u moet betalen. Ook dit tarief hangt af van het inkomen van de DGA. Als de DGA meerdere auto’s heeft, wordt deze berekening voor elke auto afzonderlijk gemaakt. Het is belangrijk om te onthouden dat de bijtelling alleen geldt als de DGA meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt met de zakelijke auto.
De impact van bijtelling op de belastingaangifte van een DGA
Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) heeft u mogelijk te maken met de bijtelling voor meerdere auto’s. De bijtelling meerdere auto’s DGA is een complexe materie die nauwkeurige aandacht vereist. Het is een fiscale regeling die van toepassing is wanneer u als DGA meer dan één auto van de zaak rijdt. De Belastingdienst ziet dit als een vorm van inkomen in natura en daarom wordt er een bijtelling toegepast. De hoogte van de bijtelling hangt af van verschillende factoren, zoals de cataloguswaarde van de auto’s en de CO2-uitstoot. Het is belangrijk om te weten dat de bijtelling wordt berekend per auto. Dus als u twee auto’s van de zaak heeft, krijgt u te maken met twee keer bijtelling. Het is raadzaam om een belastingadviseur in te schakelen om u te helpen met de bijtelling meerdere auto’s DGA. Een belastingadviseur kan u adviseren over de meest gunstige regeling en u helpen om eventuele fiscale valkuilen te vermijden.
Strategieën om de bijtelling voor meerdere autos te minimaliseren
Voor de DGA die de bijtelling voor meerdere auto’s wil verlagen, zijn er diverse interessante mogelijkheden. Ten eerste kan u kiezen voor een auto van de zaak met een lage CO2-uitstoot. Sinds 2020 wordt het percentage van de bijtelling bepaald aan de hand van de CO2-uitstoot. Een auto met een lage uitstoot, zoals een elektrische auto of een hybride model, kan hierdoor resulteren in een lagere bijtelling. Een tweede optie is om de auto’s zakelijk te houden en ze alleen te gebruiken voor zakelijke doeleinden. Dit betekent dat er geen privékilometers gemaakt mogen worden. Dit kan aangetoond worden aan de belastingdienst door middel van een sluitende rittenregistratie. Een derde mogelijkheid is om een youngtimer te rijden. De bijtelling voor deze auto’s is namelijk maar 35% van de dagwaarde in plaats van de cataloguswaarde, wat vaak voordeliger is. Echter, deze regeling geldt alleen voor auto’s die ouder zijn dan 15 jaar. Zo zijn er meerdere strategieën om de bijtelling voor meerdere auto’s te drukken.
Regelgeving en wetten omtrent bijtelling voor meerdere autos van een DGA
Bijtelling is een belangrijk aspect om rekening mee te houden voor een DGA (Directeur-grootaandeelhouder) die meerdere auto’s in bezit heeft. Regelgeving rondom bijtelling kan complex zijn en is onderhevig aan frequente veranderingen. Volgens de belastingdienst, wordt de bijtelling bepaald door het type auto en het jaar van aanschaf. Voor een DGA geldt dat er voor meerdere auto’s bijtelling betaald moet worden, indien deze auto’s voor privégebruik ingezet worden. Het is belangrijk om rekening te houden met deze bijtelling, omdat het financiële gevolgen kan hebben voor de DGA. De belastingdienst kan aanzienlijke boetes opleggen als de bijtelling niet correct is toegepast. Bovendien kunnen er fiscale voordelen behaald worden door slim gebruik te maken van de regelingen rondom bijtelling. U wordt dan ook geadviseerd om altijd contact op te nemen met een fiscaal adviseur bij het aanschaffen van meerdere auto’s als DGA. Zo kunt u zeker zijn van het feit dat u voldoet aan alle belastingregels en -wetten rondom bijtelling.